Atentie! Babesioza o boala grava transmisa la om prin muscatura de capusa | #distribuie

Babesioza reprezinta o infectie rara a eritrocitelor cauzata de un parazit unicelular (Babesia microti), care se transmite la oameni prin muscatura de capusa.

Capusele sunt arahnide de mici dimensiuni ce se hranesc cu sange. Desi unele capuse poarta microorganisme patogene, majoritatea sunt inofensive. Babesia microti este transmis oamenilor prin muscatura capuselor din specia Ixodes scapularis. Aceasta specie se hraneste de obicei cu sangele soarecilor.

O capusa devine contaminata cand consuma sangele unui soarece infectat, pe care-l poate transmite prin muscatura unei noi gazde, posibil o gazda umana. Pentru a transmite parazitul, capusa trebuie sa ramana atasata de piele pentru o perioada de 36-48 ore. O data ajunsa in circulatia sanguina, Babesia microti patrunde in eritrocite, se reproduce prin diviziune celulara, si distruge celula gazda. Oamenii infectati cu Babesia microti produc anticorpi ce sunt de ajutor in diagnosticarea infectiei.

Semne si simptome:

Parazitul Babesia microti traieste si se divide in interiorul eritrocitelor, distrugandu-le si cauzand anemie. Majoritatea persoanelor infectate nu prezinta simptome vizibile.

La pacientii care se imbolnavesc, simptomele apar la 1-6 saptamani de la muscatura de capusa. Deoarece capusele au dimensiuni mici multi pacienti nu-si amintesc sa fi fost muscati.

Simptomele babesiozei sunt asemanatoare celor prezente in gripa si cuprind oboseala, scaderea apetitului, febra, transpiratii si dureri musculare. De asemenea, boala se poate asocia si cu greata, varsaturi, cefalee, frisoane, hematurie si depresie.

Persoanele cu varsta peste 40 ani, carora li s-a indepartat splina si/sau sufera de o boala grava (ex. cancer, SIDA) prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta o forma severa de babesioza. In aceste cazuri grave, pana la 85% din totalul eritrocitelor pot fi infectate. Aceasta cauzeaza o deficienta eritrocitara grava, potential fatala.

Diagnostic:

– Diagnosticul bolii se bazeaza pe examinarea microscopica a unei monstre de sange si detectarea prezentei parazitului in eritrocite.

– De asemenea, se pot efectua teste pentru a identifica prezenta in sange a anticorpilor specifici parazitului.

Tratament:

In cazurile grave, babesioza este tratata cu o combinatie de clindamicina si chinina. Clindamicina se administreaza injectabil iar chinina oral, de 3-4 ori pe zi pentru o perioada de 4-7 zile.

Pentru a reduce numarul de paraziti din sange, pacientii grav bolnavi au fost tratati cu transfuzii sanguine.

Prognostic:

Pacientii care prezinta o stare de sanatate buna se vor recupera in totalitate. Babesioza se poate mentine mai multe luni in absenta tratamentului, iar la pacientii cu splenectomie poate pune viata in pericol.

Facebook Comments

No comments yet.

Leave a Reply

ziare.orgziare Certificat Web
© 2014 Adrian Bilanici. All Rights Reserved. Design by Hi Responsive