Boala parodontala creste riscul aparitie infarctului miocardic

proceduri-parodontologieDepartamentul de Genetica Moleculara si Microbiologie a Centrului de Boli Infectioase, Stony Brook University, Stony Brook, NY, USA, estimeaza ca 80 milioane de adulti americani, prezinta unul sau mai multe tipuri de boli cardiovasculare.

Diferitele bacterii implicate in boala parodontala intra in circulatia generala si pot interactiona cu placa de aterom (depozit de grasimi format in peretele unui vas de sange) de la nivelul vasului de sange. Specii precum Porphyromonas gingivalis pot agrava arteroscleroza care duce in timp la obstruarea coronarelor si aparitia infarctului de miocard.

Dr. Tudor Vaideanu, absolvent al Universitatii Rene Descartes – Paris, Membru al Societatii Franceze de Parodontologie si Implantologie Orala, spune ca „este foarte important sa intelegem faptul ca bacteriile din boala parodontala pot trece in circulatia generala si pot afecta inima si alte organe”.

Boala parodontala este o afectiune cronica care are drept cauza flora microbiana din cavitatea orala. Aceasta afecteaza structurile care mentin dintele sau se localizeaza pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar.

Semnele incipiente ale bolii parodontale sunt sangerarile si retractiile gingivale si pe masura ce boala progreseaza apar dureri, mobilitate dentara, deplasarea dintilor si in final pierderea acestora daca nici un tratament nu este aplicat.

Studiile au aratat ca oamenii cu boala parodontala sunt de cel putin doua ori mai predispusi la boala arteriala coronariana care duce la infarct. In cazul pacientilor care sufera de diabet, boala parodontala duce la cresterea dificultatii de controlare a glicemiei si implicit la cresterea complicatiilor specifice acestei boli. De asemenea bacteriile pot fi aspirate in plamani si pot cauza pneumonii.

La femeile insarcinate, boala parodontala poate duce la nasterea prematura si la noi nascuti cu greutate inferioara normalei. Este de aceea foarte important, ca toate femeile insarcinate sa-si faca o evaluare parodontala.

„Este foarte important sa faceti o evaluare parodontala o data pe an si sa tratati boala parodontala inca de la aparitia primelor semne, evitand astfel pierderea dintilor, dar si complicatiile care pot afecta starea generala a organismului”, spune dr. Tudor Vaideanu, medic specialist in cadrul Clinicii CityDent.

„Din cauza cresterii ingrijoratoare a incidentei bolii parodontale in randul populatiei la nivel mondial, City Dent acorda o atentie deosebita tratamentului bolii parodontale venind in intampinarea pacientilor atat cu un program educativ, dar si cu un program preventiv si curativ al bolii parodontale.”, Rodica Ghionea, Medic Dentist Specialist in Stomatologie Generala si Director General al  Clinicii Stomatologice CityDent.

Facebook Comments

One Response to “Boala parodontala creste riscul aparitie infarctului miocardic”

  1. Corina Alecu
    at #

    Referitor la articolul dumneavoastra , este unu bine documentat si cu profunda realitate in el. Asa este aceasta boala duce la diferite boli ale inimi ! Felicitari pentru blog este super.

Leave a Reply

ziare.orgziare Certificat Web
© 2014 Adrian Bilanici. All Rights Reserved. Design by Hi Responsive