Inflaţia de „primari” şi media pi Sătmar! Popularitate sau un joc al orgoliilor?

page

Foarte mulţi concetăţeni şi-au anunţat intenţia de a candida pentru fotoliul de primar al municipiului Satu Mare. Foarte mulţi nu faţă de numărul de locuitori, ci faţă de aşteptări, faţă de rolul şi importanţa unei astfel de funcţii.

A fi primar al unui municipiu precum Sătmarul trebuie să fie o responsabilitate în adevăratul sens al cuvântului, nu un test de popularitate sau un joc al orgoliilor. Ori, mulţi dintre candidaţi – cu toată stima pentru personalitatea, activitatea şi realizările fiecăruia – consideră candidatura ca pe un bun exerciţiu democratic, chiar dacă nu îşi fac publică această consideraţie. Sau un prilej de a (mai) câştiga notorietate în perspectiva altor bătălii electorale. Nicidecum, candidatura acestora nu înseamnă responsabilitate faţă de sătmăreni, ci doar faţă de propria lor imagine, faţă de apropiaţi şi colaboratori.

Un simplu’ calcul matematic ne arată că media (atenţie la PS) de voturi va fi undeva sub 10% per candidat. Dar, după cum spunea matematicianul Moisil despre teoria mediilor  ”dacă pui o bucă pe o stană de gheaţă iar cealaltă bucă pe o plită încinsă, în medie e în regulă, da-i vai de fundul tău”, dacă sunt vreo doi-trei  candidaţi care saltă de 15-20%, mulţi dintre ceilalţi nu vor prinde nici măcar pragul electoral de 5% pentru a ajunge măcar în consiliul local. Şi-atunci!??

Cum candidează ca primar cineva care nu poate să-i convingă pe sătmăreni că merită să fie măcar consilier municipal? Sau, mai precis, de ce mai candidează? Ca să facă alte jocuri? Să ducă în derizoriu funcţia de primar? Să îşi satisfacă orgoliul? Până la urmă ajungem la vorbele lui Moisil: vai de fundul nostru…!

Facebook Comments

No comments yet.

Leave a Reply

ziare.orgziare Certificat Web
© 2014 Adrian Bilanici. All Rights Reserved. Design by Hi Responsive